♥ ILMAINEN TOIMITUS YLI 50€ TILAUKSIIN ♥

Toimituskulut 0,00€/nouto Lähilokerosta Järvenpäästä, 3,95€/kirje, 5,90€/paketti ja 6,90€/Matkahuolto

Katso toimitusmaksut ulkomaille tästä

Ajatuksia myyjäisten jälkeen

Ajatuksia myyjäisten jälkeen

Joulumyyjäiset - ajatuksia herättävä tapahtuma

Markkinahulinasta kotiuduttu. Pizzataikina kohoaa liinan alla ja sauna on lämmittänyt jäiset varpaat. Kello on soinut lauantaiaamuna klo 7.18 ja takana on normaalin työpäivän pituinen touhuaminen joulumarkkinoilla. Henkilökohtaisesti rakastan markkinoiden tunnelmaa. Musiikki soi, ihmiset nauravat ja lapset kiljahtelivat innoissaan joulupukin kulkueen kulkiessa ohi. Yöllä pakastui ja monen päivän vesisateen jälkeen oli ihana kevyt lumipeite maassa ja kirpeä pieni pakkanen pureskeli nenänpäätä ja varpaita.

Tämä kerta markkinoilla oli jotenkin erilainen. Päivän jälkeen mietin paljon päivän tapahtumia ja ihmisiä, joita kohtasin. 

Kylmät varpaat

Viereisessä kojussa oli vanhempi nainen, jonka tuotteet olivat itse tehtyjä hilloja ja mehuja. Päädyimme vierekkäin seuraamaan markkinahulinaa kadulle ja hän surullisen oloisena totesi, kuinka ihmisiä kyllä on, mutta ei myyntiä tule. Totesi, että onhan tämä muutenkin sellaista plus miinus nolla -toimintaa, mutta tulee vain joka vuosi lähdettyä. 

Kerroin, kuinka kauniilta hänen kojunsa mielestäni näytti. Seinille oli kiinnitetty hyllyt, joiden päällä oli kauniit pellavaliinat ja myyntipöytä oli kasattu kutsuvan näköiseksi. Hän vähän vähätteli asiaa, mutta kerroin uudelleen, miten kauniilta kaikki näytti. Jotta hän todella ymmärtäisi, että olen oikeasti sitä mieltä. Kysyin, onko hän kauankin myymässä ja kertoi, että tästä eteenpäin jouluun asti. Eli seuraavat 24 päivää aamusta iltapäivään.

Hieman myöhemmin juttelimme lisää, hän valitteli kylmiä varpaitaan. Jalassa olivat lenkkarit (ja kojut ovat maata vasten eli jaloille tuli todella kylmä jopa villasukat ja talvikengät jalassa), koska he olivat miehensä kanssa olleet kaksi viimeistä päivää laittamassa kaatosateessa kojua kuntoon ja kaikki talvikengät olivat kastuneet, eivätkä ehtineet kuivua tälle päivälle. 

Hillolla miljonääriksi

Seurasin ajoittain hänen kojullaan käyviä ihmisiä ja tulin surulliseksi. Ihmiset kyselivät paljon tuotteista, mielestäni ihan turhiakin kysymyksiä, osa kuin kiusatakseen. Kun tuli puhetta hinnasta, monen kiinnostus tuntui lopahtavan siihen. Kyllä, hänen hillo- ja marmeladipurkit olivat kalliimpia kuin marketissa. Mutta nyt puhutaan muutamista euroista. 

Mietin, että onko oikeasti näin. Eikö ihmiset ole valmiit tukemaan muutamalla eurolla tätä ihmistä, joka on tehnyt hirvittävän työn tullessaan markkinoille ja toivoo saavansa vain hieman lisää eläkkeen päälle, tai edes jonkinlaista tuottoa paikkamaksujen päälle? Surullista kyllä, monikaan ei. Ja ymmärrän, että joskus elämässä jokainen euro on tärkeä. Ja silloin hankitaan, mistä halvimmalla saadaan. Mutta silloinkin, jos muun edullisen ohella käyttäisi sen euron tai kaksi enemmän tällaiselle ihmiselle, kaatuisiko koko henkilökohtainen talous siihen?

Tämä nainen ei ole miljonääri eikä hänestä sellaista varmasti koskaan tule. Tämä nainen ei saa pitkistä päivistä kymmenien tuhansien osinkoja. Hän saa hädintuskin kasaan paikkamaksun verran.  Ja hänenlaisiaan oli paikalla tänään ja monilla muillakin markkinoilla paljon. Ihmisiä, jotka valmistajat käsin tuotteita, suurella sydämellä, istuvat pakkasessa, seisovat vesisateessa. Ja ei, ei olisi pakko. Mutta kun haluaa. Ja kun se kuitenkin on kivaa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja pitää mielen virkeänä. Ja kun niitä hillojakin on kivaa tehdä, mutta liikaa omaa tarpeeseen. Minne niitä sitten laittaisi, jos ei varpaitaan olisi markkinoilla palelluttamassa.

~

Älä siis ajattele, että me markkinoilla istuvat myyjät tai pienyrittäjät teemme vähän vasemmalla kädellä jotakin ja yritämme nyhtää markettia kalliimpaa hintaa, koska olemme ahneita. Meillä ei ole isoja linjastoja, jossa teettää tuotteita muutamilla senteillä vaan me teemme paljon käsin. Ja miksi? No koska se on kivaa. Koska on ihanaa saada käsillä jotakin aikaiseksi. Ja vaikka hinta sinusta vaikuttaisikin kalliilta, ei se kovin kummoinen ole tuntipalkaksi muutettaessa.

Tue pienyrittäjiä / markkinoiden myyjiä. Osta tänä jouluna hillopurkki tai yksi joululahja markkinoilta tai kaupunkisi pienestä putiikista. Luo Suomeen työpaikkoja. Se on juuri niin helppoa.

<3

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.